Eklem Ağrılarını Azaltmak İçin Top 7 Besin

Eklem ağrılarınızdan şikayet ediyorsanız, inflamasyonu azaltan birçok doğal besini tüketerek ağrılı semptomları hafifletebilirsiniz.

YEŞİL ÇAY
Yeşil çay, iyi etkileri nedeniyle son yıllarda birçok sağlıklı ilgili konuşmalara konu olmuştur. Yeşil çayda siyah çayda bulunmayan epigallokateşin-3-gallat (EGCG) olarak adlandırılan doğal bir antioksidan vardır. Çalışmalar EGCG’tın artrit dahil olmak üzere vücuttaki inflamasyona sebep olan  kimyasalların üretimini durdurucu bir öge olduğunu göstermektedir. Ön araştırmalar EGCG ve kateşin içeren çayların kıkırdakların bozulmasını önlediği ve uzun eklemlerin korunmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.

OMEGA -3 
Eklem inflamasyonu (iltihabı) veya farklı inflamasyon hastalığı olan kişilerde en sağlıklı yağ asiti omega-3tür. Diğer besinler vücuttaki inflamasyon seviyesini arttırırken omega-3 yağ asitleri kıkırdakları aşındıran enzimleri baskılayarak inflamasyonu azaltır. Araştırmacılar omega-3 balık yağlarının romatoid artrit semptomlarını azalttığı kanıtlamışlardır. Çalışmaya katılanların dayanıklılıklarının arttığı, yorgunluk, eklemde şişlik, hassasiyet ve sertliğini azalıp bireylerin genel olarak ağrılarının azaldığı bildirilmiştir. Omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynakları; somon, ringa balığı, uskumru, sardalye, hamsi, alabalık, Pasifik istiridye, keten tohumu, chai tohumu ve cevizdir.

ZEYTİN YAĞI
Zeytin yağı tekli doymamış yağ asitleri ve olan oleocanthal içerir. Oleocanthal artrit inflamasyonlarına karşı koruyan doğal bir bileşendir.  Bu bileşik artrit ağrılarını azaltmak için kullanılan ilaçlar (ibuprofen ve aspirin )gibi inflamasyonu azaltıcı etki gösterir. Yemeklerde bitkisel yağ ya da tereyağ yerine zeytin yağı kullanılmalıdır. Artritin semptomları azaltmak için kilo vermeye çalışıyorsanız yüksek kalorilerinden dolayı zeytin yağı dahil olmak üzere tüm yağların miktarını sınırlandırmamız gerekmektedir. Yemeklerinizde antioksidan içeriği ve olecanthal içeriği en yüksek olan sızma zeytin yağına yer vermelisiniz.

BALKABAĞI
Karotenler birçok sebze ve meyvede bulunan güçlü antioksidanlardır. En çok bilinen türü beta karotendir ve en çok kavun, tatlı patates, kabak, havuç, lahana, balkabağı ve ıspanakta bulunur. Romotoid artritte gelişmekte olan inflamasyonları azaltan karotenoid beta-cryptoxanthindir. Araştırmacılar beta karotenden zengin diyet alanların inflamatuar hastalık gelişme riskinin beta karoten içeriği az olan diyetle beslenenlere göre daha az olduğu saptanmıştır. Beta cryptoxanthin içeren  en iyi besinler: balkabağı, kabak, persimmons, Trabzon hurması, papaya, mandalina, kırmızı biber, mısır, portakal ve kayısıdır.

VİTAMİN C
C vitamini kolajen ve kıkırdağın temel bileşenini oluşturan en önemli yapı maddesidir.  Araştırmalar düşük C vitamini içeren diyetlerin tüketilmesinin bazı artrit türlerinin gelişmesinde yüksek risk oluşturabileceğini saptamıştır. Bu nedenle dolmalık biber (sarı, kırmızı, turuncu ve yeşil), portakal, greyfurt, çilek, ananas, brokoli, fasulye, kivi ve karnabahar gibi yüksek C vitamini içeren besinlere günlük diyetimizde yer vermeliyiz. Yüksek dozda C vitamini takviyesi osteoartrit (kireçlenme) şikayetlerini arttırabileceğinden dolayı sizin için uygun dozu doktorunuzla mutlaka konuşun.

ANTOSİYANİNLER
Antosiyaninler bazı inflamatuar kimyasalların üretimini engelleyerek inflamasyonun azalmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Bu bileşikler bağ dokunun yapısını korumada, vücut dokularını tahrişine ve iltihabına neden olan serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesinde C vitamininden daha etkilidir. Kiraz, böğürtlen, siyah kuş üzümü, yaban mersini, mürver, ahududu, kırmızı ve siyah üzüm, çilek ve erik yüksek miktarda antosiyanin içeren besinlerdir. 

Katkı maddeleri kullanmayın.
Monosodyum glutamade (MSG) gibi katkı maddeleri, sıklıkla ağrılı hastalarda sorun yaratır. Yüksek sodyum tadında olan MSG, genellikle hazır yemeklere, Çin yemeklerine ve işlemden geçmiş paketlenmiş gıdalara eklenir. MG bir sinir iletici olup, ağrı reseptörlerini harekete geçirebilir. Fibromiyalji hastalarında omurilikteki glutamat seviyesi, ağrı seviyeleriyle ilişkilidir. MSG aynı zamanda baş ağrısı gibi reaksiyonlara da yol açabildiği gibi kaslardaki glutamat da ağrı hassasiyetini arttırabilir.